Pages

Subscribe:

ShoutMix chat widget

Jumat, 18 Februari 2011

Pokok Yang Pelik Dan Besar

Pokok yang di anggap suci oleh Orang Kristian kerana memiliki bentuk seperti manusia dan menyerupai salib.
Pokok yang penuh dengan kehidupan dan alam
Melihat pokok ini bagaikan melawati sebuah zoo kerana mengandungi beratus-ratus spesies yang berbeza dan telah dikekalkan selama beratus-ratus ribu tahun.
Limpopo, Mozambique adalah pokok yang sangat dikenali kerana memiliki berbagai patung tradisional dan ukiran kayu. Pokok yang dikenali sebagai “family trees” ini adalah pokok yang menggambarkan berbagai tokoh besar yang menceritakan sebuah kehidupan.
Lebih di kenali dengan gelaran Arbol Del Tule
Pokok ini lebih daripada 2000 tahun, sekitar 40 m tinggi, dan di bahagian bawah, seperti yang ditunjukkan pada gambar di atas, adalah sekitar 42 m lebar. Arbol Del Tule terletak di Santa Maria the Tule yang terletak di sebelah timur Kota Oaxaca, sekitar 8 batu dari Federal Highway 190.
Pokok yang terkenal ini terletak 36 batu dari hotel dan kem-kem di Yosemite Valley, . Pokok "Wawona" ini memiliki ketinggian 227 meter tinggi dan 90 meter lebar. Dalam hutan ini, lebih dari 600 jenis pokok gergasi telah tumbuh di sini selama berabad-abad lamanya, wawona ini adalah pokok yang terbesar dan tertua di sini.
Terowong bawah pokok yang terletak di Taman Nasional Sequoia
Pokok yang besar ini bernama Champion Florida. Nama ini diberikan sempena nama Senator Florida M.O. Overstreet, yang menyumbangkan pokok dan tanah sekitarnya untuk Seminole Country pada tahun 1951. Pada tahun 1946, JabatanPerhutanan Amerika menganggarkan bahawa usia pokok ini adalah sekitar 3.500 tahun.

0 comments: